30 december de laatste oliebollenactie voor het goede doel

0
81

Omdat samen bakken gezelliger is, besloten de vrienden Henk en Tity Dijkstra samen met Symen en Janny Wiersma te bakken. Al snel kregen ze vragen uit hun omgeving of ze ook voor hen wilden bakken. En zo startten ze  in 1990 vanuit hun garage met een heel kleinschalige oliebollenactie, door de vrienden en familie voor een vriendenprijsje de oliebollen te laten kopen en dan de opbrengst (totaalbedrag minus de boodschappen) ten goede te laten komen aan een project van Stichting Ayubowan, die via schrijfouderschap en studiefondsen kansarme kinderen in Sri Lanka steunt. De actie is uitgegroeid tot een volwaardige oliebollenactie waar in 1 dag maximaal 4500 oliebollen en appelflappen worden gebakken. Vorig jaar was een recordopbrengst van € 3.000 euro! Dit jaar vindt de actie voor de 30ste EN tevens laatste keer plaats.

{loadmoduleid 136}

Henk en Tity Dijkstra kwamen in 1981 vanuit Friesland naar Ommen. Henk, bakker van beroep, was bij de grote oliebollenactie betrokken die door de Hervormde Kerk in Surhuisterveen ieder jaar werd gehouden. Zijn toen nog jonge kinderen, verkochten de oliebollen langs de deur, er werd niet op bestelling gebakken. Eenmaal in Ommen, begon het uiteindelijk te kriebelen. Oud en nieuw was zonder de grote oliebollenactie toch wel heel anders. De gezelligheid werd gemist. En zo begonnen ze in 1989 samen te bakken met hun vrienden Symen en Janny Wiersma in de eigen garage. Niet vermoedend dat ze elk jaar meer oliebollen zouden bakken dan het jaar ervoor! En ook niet dat de hele maand december in het teken van oliebollen zou komen te staan: bestelformulieren maken, versturen en verzamelen, sponsoring vragen van boodschappen, zakken, tafelpapier en, tapijt regelen (op de vloer zodat het makkelijk op te ruimen is), grote bakken hebben om de oliebollen in te kunnen bakken, ijsscheppen en ander materiaal, zorgen voor voldoende helpers zodat de oliebollen gebakken worden én ingepakt worden per bestelling. Nu drie van de vier initiatiefnemers de 70 zijn gepasseerd, vinden ze het tijd om te stoppen.

Zonder hulptroepen geen actie

Al vele jaren worden er duizenden oliebollen en appelflappen gebakken. Het begon met hulp van hun kinderen en later ook kleinkinderen en vrienden van de kinderen. In totaal zijn er op deze dag zo’n 18 mensen druk! Henk is in al die jaren verantwoordelijk voor het beslag, zorgt vooraf samen met Symen voor de inkopen, Symen zorgt de bakdag voor het gas, de juiste temperatuur en een kruidenbittertje op z’n tijd en Janny en Tity zorgen ervoor dat iedereen de juiste bestelling krijgt én voor een heerlijke kop soep tussen de middag.

30 jaar – 5 verschillende locaties

Begonnen ze in 1989 vanuit hun eigen schuur, al snel was deze niet groot genoeg en werd er ruim 20 jaar gebruik gemaakt van de schuur van de familie Nijzink in Giethmen, waar dochter Miranda Wiersma woont. Daarna kwamen ze terecht bij Rob en Christien de Jonge aan de Van Ruysdaelstraat 31 in Ommen. Ook hier hebben ze een aantal jaren gebakken. Via de Beursvloer Ommen werd in 2017 een match gemaakt met voetbalvereniging OZC waar 1 jaar is gebakken en in 2018 werd wederom via de Beursvloer Ommen de match gemaakt met de Baalderborg Groep in Ommen waar ze vorig jaar en ook dit jaar mogen bakken.

Sponsoren en donateurs

In de loop van de jaren komt het accent steeds meer te liggen op de opbrengst. Want meer dan 4.500 kunnen/willen ze niet bakken. Als er op kosten bespaard kan worden, dan betekent dat meer geld voor het goede doel. Zo zijn er diverse ondernemers in Ommen die bijdragen aan het groeiende positieve resultaat. Touwen Wonen & Slapen biedt al die jaren tapijt aan zodat de koude schuur voor de bakkers iets minder koud voelt aan de voeten EN de vloer veel schoner blijft. Garage van Aalderen levert het gas. Bakkerij Ten Brinke levert de grondstoffen voor een mooie prijs. Supermarkt Jumbo helpt met een deel van de boodschappen. En ook Jouw Printshop doet een duit in het zakje. En ieder jaar groeit het aantal giften.

Het goede doel

Wat hebben al die oliebollen de afgelopen jaren kunnen realiseren? Al vele jaren hebben beide families een schrijfkind via Stichting Ayubowan. Ze hebben het land en diverse kindertehuizen meerdere malen bezocht en zien met eigen ogen hoe waardevol de hulp is. Stichting Ayubowan zorgt ervoor dat werkelijk 100% van een gift bij het kind, het tehuis of het project terecht komt EN controleert of het geld op de juiste manier is gebruikt. In al die jaren is er al gezorgd voor schoolmeubilair voor een school in India, een kudde schapen, plaatsen van een muur om een kindertehuis, verfbeurt voor het tehuis en achterstallig onderhoud verrichten, bouwen van een ziekenzaaltje, bouwen van een huisje voor een echtpaar dat in de tsunami alles was kwijtgeraakt, nieuwe matrassen voor de kinderen, nieuwe toiletten, watertank, 20 kinderen een jaar naar school laten gaan en sinds 2014 gaat de opbrengst naar het gehandicaptenhuis van Stichting Meth Sewa waar dhr. Niroshan inmiddels de zorg over meer dan 115 lichamelijk en verstandelijk beperkte kinderen en ouderen heeft. Hij kan dit uitsluitend met giften doen. En met de groei van zijn tehuis met zo’n 15 mensen per jaar, groeit de behoefte aan meer voeding, schoon drinkwater, matrassen, elektriciteit, rolstoelen etcetera ook. Zo heeft dhr. Niroshan dit jaar een rijstveld gekocht om kosten te besparen op de enorme hoeveelheid rijst die iedere maand nodig is. Zelfs dorpen in de omgeving helpen bij het bereiden van het voedsel. Het is een prachtig project en hij stuurt altijd foto’s van het resultaat en is dankbaar voor elke roepie die hij krijgt.

30 december laatste keer bakken

Wat inmiddels een traditie is geworden, gaat na dit jaar stoppen. Een actie van dit formaat is een hele klus. Ook het vinden van een baklocatie wordt steeds moeilijker. . Het is daarom tijd geworden voor verandering. Het zal daarom op 30 december een mooie en waarschijnlijk ook emotionele dag worden. En men hoopt op een recordopbrengst, zodat ook het gehandicaptenhuis zoveel mogelijk hulp krijgt. Want naast een gezellige en drukke dag, is dat wel het doel waarvoor het wordt gedaan.

En daarna?

De actie zoals deze nu is, stopt, daar zijn de families Dijkstra en Wiersma duidelijk in. Wel kijkt men hoe er toch nog geld voor het gehandicaptenhuis ingezameld kan worden zonder deze enerverende dag en eigenlijk maand. Er zijn meerdere ideeën en er ligt een mooi aanbod. In het nieuwe jaar zal daar verder over gesproken worden. Eerst de 30ste editie met succes afsluiten.

Bestellingen en giften

Bestellingen kunnen alleen gedaan worden bij familie en vrienden van de initiatiefnemers en hun kinderen. Bestellers van vorige jaren hebben alweer een bestelformulier ontvangen. Wie geen oliebollen kan bestellen maar het gehandicaptentehuis wel een warm hart toedraagt kan een gift storten op NL36ABNA0621784850 ten name van Stichting Ayubowan, o.v.v. Oliebollenactie Ommen. Zij zorgen dat het volledige bedrag wordt overgemaakt. Stichting Ayubowan is ANBI gecertificeerd.