Nieuwjaarstoespraak burgemeester Hans Vroomen: Blijf naar elkaar luisteren en vier samen onze vrijheid

0
117

In zijn nieuwjaarstoespraak verbond burgemeester Hans Vroomen de vrijheid die we nu kennen en de saamhorigheid die de Ommer samenleving tegenwoordig kenmerkt. Het Vechtdalcollege was het toneel van ontmoeting tijdens de nieuwjaarsreceptie, waarvoor gemeente en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven alle inwoners van stad en buurtschappen van Ommen uitnodigden.

{loadmoduleid 136}

In zijn nieuwjaarstoespraak accentueerde de burgemeester de kracht van ontmoeting van inwoners van Ommen op de plek waar jeugd een opleiding krijgt en zich voorbereidt in een toekomst in vrijheid. Vanzelfsprekend zijn deze ontmoeting en vrijheid niet, en daarom wordt dit in 2020 – het jaar dat het 75 jaar geleden is dat Ommen werd bevrijd – uitvoerig gevierd, en de bezetting herdacht.

De samenleving van Ommen kenmerkt zich in samenwerking. Stichting Ommen 75 jaar vrijheid werd in 2019 door Ommenaren in het leven geroepen en wist vele vrijwilligers en sponsors aan zich te binden. Zij bereiden het uitgebreide herdenkings- en vieringsprogramma voor 2020 voor.

 

Burgemeester Hans Vroomen:

Serieus naar elkaar luisteren met en in gesprek zijn is belangrijk als we onze vrije samenleving goed willen laten functioneren. Dat is overigens wel wat anders dan ‘gelijk geven of gelijk krijgen.’ Democratie betekent ook dat er andere keuzen gemaakt kunnen worden.

Het jubileumjaar 2020 biedt bij uitstek een aanknopingspunt om te ontdekken en begrijpen wat in ons vrije land de betekenis is van de waarden in onze samenleving: gelijkheid van alle inwoners, waardevolle tolerantie, verantwoordelijkheidsbesef en gemeenschapszin. Laten we ons dit jaar – net zoals bevrijdingsjaar 1945 –  weer bewust worden van het belang van onze democratische rechtstaat.