Holocaust Memorial Day met meer dan 300 scholieren

0
90

Op maandag 27 januari wordt in Ommen aandacht besteed aan de bevrijding van vernietigings- en concentratiekamp Auschwitz in Polen. Op deze dag wordt nu, wereldwijd de Holocaust herdacht. Zo ook in Ommen. 

De naam Auschwitz is symbolisch geworden voor de vernietigings- en concentratiekampen van de nazi’s die op vele plaatsen in Europa verschenen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Miljoenen mensen, merendeels Joden maar ook personen die tot andere etnische minderheden behoorden, evenals politieke gevangenen, zijn in dergelijke kampen om het leven gekomen.

{loadmoduleid 136}

In het najaar van 2019 zijn de leerlingen van het Vechtdal College (voortgezet onderwijs) gestart met een onderzoek naar de Joodse inwoners van Ommen. De leerlingen zullen tijdens Holocaust Memorial Day de uitkomsten van hun onderzoek presenteren bij de voormalige woningen van de Joodse inwoners.

Tussen 09.00 en 15.00 uur zullen zij deze presentaties verzorgen voor de leerlingen van de verschillende basisscholen in Ommen. Er hebben zich inmiddels ruim driehonderd basisschoolleerlingen voor dit programma aangemeld. Deze basisschoolleerlingen zullen in kleine groepen langs de verschillende woningen lopen, waar hen ter plekke het verhaal van de betreffende familie door één of meerdere leerlingen van het Vechtdal College wordt verteld.

Vervolgens zullen de leerlingen van het Vechtdal College tussen 16.00 en 17.30 uur dezelfde presentaties verzorgen voor alle overige belangstellenden. Hierbij kunnen de belangstellenden op eigen gelegenheid de verschillende presentaties volgen.

Om 19.00 uur vindt een gezamenlijk (lopende) stille omgang plaats langs de woningen van de voormalige inwoners. Startpunt van deze stille omgang is de plaats van de voormalige synagoge, op de hoek van de Varsenerpoort en de Middenstraat. Na een welkomstwoord en het voordragen van een gedicht door oud stadsdichter Jannes Kuik zal de stoet vertrekken. Bij de woningen worden de namen van de voormalige bewoners gelezen en wordt een fakkel aangestoken. Deze fakkels worden meegedragen in de stoet. Een tweetal tamboers van de muziekvereniging S.D.G. zullen de stoet voorafgaan en pupillen en jeugdleden van voetbalvereniging OVC/JCO verzorgen de erewachten bij de Stolpersteine en dragen de fakkels.

De stille omgang eindigt bij de Joodse begraafplaats aan de Dr. A.C. van Raaltestraat.
Hier zal de opperrabbijn, S.J. Jacobs een gebed uitspreken.

Aansluitend is er een herdenkingsbijeenkomst in de Gereformeerde Kerk aan Bouwstraat 23. Aanvang 20.30 uur. Tijdens deze bijeenkomst zal onder meer opperrabbijn Jacobs een toespraak houden. Muzikale medewerking wordt verleend door het Kamerkoor Salland.

Kijk voor meer informatie over de activiteiten van de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid op de website ommen75jaarvrijheid.nl. De stichting is ook te volgen via Instagram en Facebook.