Ommen gaat voor meer parkeergelegenheid bij de Voormars

0
139

De gemeente Ommen werkt aan een plan voor meer parkeergelegenheid aan de Voormars in het centrum van Ommen. Inwoners en ondernemers worden nauw betrokken bij de totstandkoming van het plan. De planning is om de werkzaamheden die voortkomen uit het plan af te ronden voor het toeristische seizoen van 2021 van start gaat.

In juli 2019 besloot het college van burgemeester en wethouders van de gemeente een onderzoek te laten doen naar de parkeerdruk aan de westkant in het centrum van Ommen. Op basis van dit onderzoek zou besloten worden of er een uitbreiding van parkeergelegenheid bij de Voormars zou komen of niet. Op verzoek van ondernemers heeft dit onderzoek in oktober 2019 plaatsgevonden.

{loadmoduleid 136}

Hoge parkeerdruk aan de westkant van het centrum

Het onderzoek heeft aangetoond dat er sprake is van een hoge parkeerdruk aan de westkant van het centrum (parkeerterreinen Voormars, Markt en Varsenerstraat). Zeker op vrijdagavond en zaterdag is regelmatig meer dan 80% van alle parkeerplaatsen bezet, wat als een hoge parkeerdruk wordt gezien. Een te hoge parkeerdruk leidt tot ongemak doordat mensen langer moeten zoeken naar een parkeerplaats en hierdoor ontstaat veel zoekverkeer. Daarnaast is het verwachte aantal bezoekers van het centrum in de zomerperiode nog tot 50% hoger dan in de gemeten periode van de herfstvakantie, waardoor uitbreiding van de parkeercapaciteit gewenst is.

Ondernemers en inwoners denken mee

Ondernemers en inwoners worden betrokken bij het proces om tot een keuze voor een definitief ontwerp te komen. Op dit moment wordt er, mede op basis van bijeenkomsten met inwoners en ondernemers, de laatste hand gelegd aan een aantal ontwerpvarianten. Deze varianten zijn erop gericht om de aansluiting tussen de parkeerterreinen Markt en Voormars te verbeteren en de verkeersveiligheid te vergroten.

Parkeren op de Voormars

Er zijn verschillende redenen om de Voormars aan te wijzen als locatie om de parkeercapaciteit uit te breiden. De aanpassingen en uitbreiding op de Voormars zorgen er namelijk voor dat auto’s gemakkelijker direct aan de rand van het centrum kunnen parkeren. Dit vermindert het autoverkeer in het centrum en leidt tot minder overlast. Ook het parkeerbeleid, waardoor ondernemers en bewoners in het centrum van Ommen geen ontheffing voor de blauwe zone meer hebben, vergroot de druk op de Voormars als parkeerlocatie. Hierdoor is een vergroting van de parkeerplaats wenselijk.