Ommen viert op 11 april Bevrijdingsdag

0
89

The Black Watch van de XII Manitoba Dragoons, onderdeel van het Canadese leger, bevrijdde Ommen 75 jaar geleden in de vroege ochtend van de Duitse bezetter. De Nederlandse driekleur kon na vijf jaar oorlog weer voor het eerst uitgestoken worden. Ommen was bevrijd!

De Stichting Ommen 75 jaar vrijheid heeft voor 11 april 2020 een uitgebreid programma samengesteld. Iedereen heeft natuurlijk het nieuws meegekregen dat in verband met het Coronavirus alle evenementen tot 100 personen t/m 31 maart zijn afgelast. De stichting volgt het nieuws nauwlettend en zal zich conformeren aan de richtlijnen van de overheid en of het RIVM.

{loadmoduleid 136}

Bevrijdingstour

Evenals 75 jaar geleden rijdt in alle vroegte vanuit zuidelijke richting een colonne met legervoertuigen richting Ommen. Voor het maken van deze lokale bevrijdingstour is gezocht naar mensen die in april van dit jaar 75 jaar zijn of worden. Ook is gezocht naar jongeren die in april dit jaar 11 jaar zijn of worden. Zij zijn samen ’s morgens eregasten op het bevrijdingsfeest.

De 75-jarigen zijn passagiers in oude legervoertuigen die ’s morgens vertrekt vanaf de Manitobarotonde naar het Plein van de Vrede. (Kerkplein) Voordat ze hier aankomen worden ze op de Hessel Mulertbrug feestelijk welkom geheten door de 11-jarige Ommenaren die vanaf deze plek ook meerijden naar het Plein van de Vrede.

De Ommer bevolking is van harte welkom om onze bevrijders hartelijk te ontvangen. De stoet vervolgt de route verder naar het centrum. Bij dit alles zal uiteraard muziek niet ontbreken. Ommenaren zullen 11 april zoveel als mogelijk in kleding van 75 jaar geleden de straat op gaan. Bij deze ook de oproep om massaal de Nederlandse vlag uit te hangen.

Klokluiden

Om 06.00 uur ’s morgens luiden alle kerkklokken en loopt Ommen uit om zich te verzamelen, eerste op de Hessel Mulertbrug, daarna op het Kerkplein, het Plein van de Vrede. Hier wordt het Vuur van de Vrede ontstoken. Er zijn diverse activiteiten op het plein en in de Hervormde kerk.
Vrijheidstour RTV Oost.

In het voetspoor van de bevrijders doet ook de Overijsselse Vrijheidstour op 11 april 2020 Ommen aan. Een touringcar onder de titel Vrijheids-express is aanwezig en RTV Oost doet live verslag van lokale activiteiten. Vechtdal Leeft TV maakt van de hele dag een uitgebreid filmreportage.

Het ochtendprogramma

 • 05.30 uur:  Start Vrijheidstocht legervoertuigen vanaf Manitoba-rotonde vanaf de Besthmenermolen Hammerweg. De jubilerende Buurtvereniging Rond de Regge zal symbolisch het Vuur van de Vrede aan de legerstoet overhandigen. 75-jarige Ommenaren rijden mee.
 • 05.40 uur:  Aansluiting muziekvereniging Crescendo en historische fietsen van het Fietsmuseum vanaf Hotel Paping bij het station.
 • 06.00 uur:  Ontvangst Vrijheidstour door 11-jarigen met vlaggen en Ommer bevolking op de Vechtbrug. Burgemeester Hans Vroomen en Roos ter Beek namens de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid ontvangen de stoet op de Hessel Mulertbrug. Hebben onze bevrijders, net als toen chocola of kauwgum om uit te delen?
 • 06.00-06.15 uur:  Alle Ommer kerkklokken luiden
 • 06.15 uur:   Aankomst stoet Plein van de Vrede.  Doedelzakspelers zorgen voor muziek
 • 06.15 uur:  Ontsteken Vuur van de Vrede op het Plein van de Vrede
 • 06.30 uur:  Toespraken door Gerrit Steen van Oll Ommer en burgemeester Hans Vroom, afgesloten met het zingen van het Wilhelmus.
 • 06.00uur: Vlag uithangen in Hervormde Kerk
 • 06.45-07.30 uur:  Broodje voor iedereen in de Hervormde kerk
 • 07.00- 10.00 uur:  Historische filmvertoning in de Hervormde kerk over de bevrijding
 • 07.30-09.30 uur:  Gesprekken in de kerk over betekenis 75 jaar bevrijding o.l.v. Roos ter Beek
 • Vanaf 10.00 uur:  Officiële openstelling CCO-museum 75 jaar vrijheid Brugstraat 34 en Historisch Rijwielmuseum Brugstraat 11 opgeluisterd met doedelzakmuziek

’s Morgens bezichtiging van legervoertuigen gestationeerd op het Plein van de Vrede

Middagprogramma

 • 16.00-16.30 uur: Podiumprogramma Vechtkade met Kleinkoor Excelsior

Avondprogramma

 • 19.00 uur:  Start programma onder leiding van presentator Boudewijn Koops op de Markt. Met de laatste twee winnaars van The Voice of Ommen. Dit wordt muzikaal omlijst door DJ Eric Witteveen  Een Vrijheidsconcert van The Bluebettes. Deze Zwolse vrouwenband toert langs Overijsselse steden en dorpen om 75 jaar bevrijding van Overijssel te vieren. Ze maken speciaal hiervoor een show met liedjes die ons doen terugdenken, stilstaan, herinneren, maar vooral vieren dat we vrij zijn. Een programmavol nostalgie en vrolijkheid. En waar zij normaal gesproken alleen liedjes uit the sixties spelen, pakken ze het nu breder aan en spelen ze muziek van de jaren 39;40 tot nu. Nienke de Groot is gastzangeres deze avond. In het voorprogramma van de Bluebettes speel Lauringer Songs for Freedom.

Voor alle overige informatie over de activiteiten in het kader van Ommen 75 jaar Vrijheid: zie website www.ommen75jaarvrijheid.nl.

Programmawijzigingen voorbehouden