Op 11 april mag de vlag uit

0
142

De stichting Ommen 75 jaar Vrijheid had met met haar vrijwilligers mooie plannen, zo veel mooie initiatieven. “We hoeven niet uit te leggen dat de wereldwijde uitbraak van COVID-19 (Coronavirus) alles van de kalender heeft gehaald. Op dit moment tot in ieder geval 1 juni 2020.” Ook 4 juli, de Veteranendag, de dropping in Stegeren en het concert op de Markt met
medewerking van de Kapel der Bereden Wapenen staat onder druk, maar is nog niet afgelast.

Het bestuur van de stichting, de vrijwilligers van verschillende organisaties en inwoners van Ommen kunnen de teleurstelling nauwelijks onder woorden brengen. Op 11 april, de bevrijdingsdag van Ommen had de hele gemeente een groot feest moeten vieren. De realiteit is anders. Geen feestelijke tour en binnenhalen van de 75-jarigen op de brug door heel veel 11-jarigen uit Ommen. Geen vrijheidsvuur en geen historische beelden in de Kerk. Geen RTV Oost Bevrijdingstour met artiesten op de Markt. Op 4 mei zal ook anders zijn. Het comité 4 en 5 mei in Ommen is nog in gesprek met de burgemeester over de dodenherdenking. Op 5 mei is er niet de traditionele koetsentocht. En ook het feestprogramma in de feesttent op de Voormars gaat niet door.

{loadmoduleid 136}

Maar wat kan wel

Ommen kan massaal op 11 april, 4 en 5 mei de vlag uit hangen. Dat kan thuis. Zo kan een ieder thuis zijn verbondenheid met 75 jaar vrijheid laten zien. Hoe ironisch; in een tijd dat de hele wereld door een virus gegijzeld wordt. De website zal vanaf nu versneld gevuld worden met allerlei berichten en lesprogramma’s. De app over de tweede wereldoorlog en 75 jaar vrijheid in Ommen zal naar verwachting in de eerste week van april worden gelanceerd.

Verplaatsen activiteiten

De theatervoorstellingen van De Firma bij het onderduikershol in de Wolfskuil worden verplaatst naar een nader te bepalen datum. De organisatie hoopt dat dit jaar op 15 augustus weer uitgebreid kan worden gevierd en dat een aantal van de activiteiten die dag kunnen worden ingepast. Het bestuur beraadt zich ook nog op het één jaar verzetten van de viering op 11 april. De bevrijding van Ommen in 2021 zou dan na 76 jaar alsnog groots gevierd kunnen worden.