Het bezoekerscentrum van de Koloniën van Weldadigheid in Ommerschans heeft het European Heritage Label (Europees erfgoedlabel) gekregen. De Europese Commissie heeft op 31 maart dit label toegekend aan tien erfgoederen die een belangrijke rol spelen in de geschiedenis en totstandkoming van cultureel Europa of in totstandkoming van de Europese Unie. In Europa zijn nu in totaal 48 erfgoederen met het Europese erfgoedlabel. In Nederland hebben het Vredespaleis, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Verdrag van Maastricht dit label.

(Advertentie)

{loadmoduleid 136}

Wethouder Ko Scheele is trots op het behalen van deze prestigieuze titel:

Fijn dat Ommen in deze moeilijke tijd ook positief nieuws heeft. De benoeming is een erkenning voor het vele werk dat de vrijwilligers van de Ommerschans hebben verricht. De Ommerschans heeft, omdat er niet veel gebouwen meer bewaard zijn gebleven, vooral haar verhaal. Dan is een informatiecentrum erg belangrijk. Daar kunnen we nu met extra motivatie mee aan de slag.

De Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid zijn opgericht in het begin van de 19de eeuw om armoede te bestrijden via werk in speciaal daarvoor ingerichte landbouwkoloniën. Ruim 1 miljoen Nederlanders en Belgen hebben voorouders die in de Koloniën van Weldadigheid gewoond en gewerkt hebben. De Koloniën van Weldadigheid hebben de levens van veel van onze voorouders ingrijpend veranderd. Maar ook onze kijk op bijvoorbeeld zorg, onderwijs en detentie. De bezoekerscentra in Nederland en België brengen die geschiedenis samen voor het voetlicht voor huidige en toekomstige generaties.

De Koloniën van Weldadigheid kennen vier bezoekerscentra. Dit zijn Museum de Proefkolonie in Frederiksoord, Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in Merksplas (Vlaanderen BE), het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen en verder te ontwikkelen bezoekerscentrum bij de Ommerschans

Share.
Exit mobile version