75 jaar vrijheid in de gemeente Ommen

0
107

In de vroege ochtend van woensdag 11 april 1945 kwamen Canadese troepen via de brug over de vecht Ommen binnen. Ommen was bevrijd. Vandaag, 75 jaar na dato, hebben burgemeester Hans Vroomen en Harry Woertink van Stichting Ommen 75 jaar vrijheid, een krans gelegd bij de plaquette die herinnert aan deze bevrijding.

{loadmoduleid 136}

Burgemeester Hans Vroomen:

Vanmorgen hebben we in alle stilte en rust een krans gelegd. Door de huidige omstandigheden hebben we dit anders en kleiner moeten doen dan vooraf gepland. Ik had bedacht om vandaag te zeggen: We zijn vrij! Maar ik realiseer me dat die vrijheid vandaag beperkt is. Door de maatregelen die getroffen zijn om het coronavirus in te dammen kunnen veel dingen niet. Met de kranslegging willen we toch op gepaste manier onze eer betuigen aan diegene die zo hard gevochten hebben voor de bevrijding van onze gemeente. Ik vind het daarom mooi om te zien dat er vandaag zoveel vlaggen hangen in Ommen. Maar niet alleen in Ommen zelf, ook in de andere plaatsen in onze gemeente wordt of is op gepaste wijze aandacht besteedt aan de bevrijding 75 jaar geleden. Deze saamhorigheid doet mij goed. En juist deze saamhorigheid zorgt ervoor dat we samen door deze periode heen komen, daar ben ik van overtuigt.

{loadmoduleid 136}

Maquette voor de Canadese bevrijder

De krans is vanmorgen gelegd bij de koperen plaquette aan de muur van het gemeentehuis in Ommen. Deze plaquette herinnert aan de bevrijding van Ommen door The Black Watch van de XII Manitoba Dragoons, onderdeel van het Canadese leger. De plaquette is op 5 mei 2001 aangeboden door het Comité Welcome Veterans.

{loadmoduleid 136}