Een coronaveilig centrum van Ommen

0
74

Vanaf 1 juni mogen de terrassen weer open en zijn er versoepelingen voor de recreatiesector. Dat betekent dat er steeds weer meer mensen het centrum van Ommen zullen bezoeken. Horeca Ommen, de Handelsvereniging Ommen, het Ondernemersfonds Centrum Ommen en de gemeente hebben samen de handen uit de mouwen gestoken om het centrum van Ommen zo Coronaveilig mogelijk te maken.

{loadmoduleid 136}

In goedoverleg zijn er afspraken gemaakt en is er een rondgang door het centrum gehouden om de verschillende maatregelen te bespreken. Anderhalve meter afstand tussen mensen blijft voorlopig de norm. Om iedereen daarop alert te houden, worden er aanpassingen gedaan in de openbare ruimte. Deze aanpassingen zorgen voor duidelijke en gastvrije communicatie voor inwoners en bezoekers van het centrum.

Wethouder Bart Jaspers Faijer is erg tevreden over de samenwerking.

De samenwerking met de sector (horeca, detailhandel en andere ondernemers) is erg goed verlopen. De sector pakt zijn verantwoordelijkheid en zo kunnen we er samen voor zorgen dat Ommenaren en bezoekers weer kunnen genieten op een terras.

{loadmoduleid 136}

De belangrijkste maatregelen

  • Met herkenbare belijning en bebording wordt in het centrum het startpunt van verschillende looproutes aangegeven. De belangrijkste boodschap is: houd 1,5 meter afstand van elkaar en blijf zoveel mogelijk rechts lopen.
  • Het openen van terrassen is maatwerk. Hierbij wordt geprobeerd om elke horecaondernemer de benodigde terrasruimte te geven. Horecaondernemers maken samen afspraken over gezamenlijke terrassen op het Marktplein, het pleintje aan de Vecht en op het Kerkplein.
  • In het centrumgebied geldt een voetgangerszone. Dit betekent dat er in het centrum van Ommen niet gefietst mag worden.
  • Er worden extra fietsvakken aangebracht op verschillende locaties bij de entrees van winkelstraten. Zo kan men voldoende afstand van elkaar houden en kan het fietsparkeren in drukke tijden beter worden gereguleerd. Bezoekers van het centrum worden opgeroepen om de fiets zoveel mogelijk te stallen in de fietsvakken aan de rand van het centrum en hun fiets niet aan de hand mee te nemen.
  • Indien nodig worden herkenbare gastheren/gastvrouwen ingezet bij de ingangen van het centrum. Zij kunnen bezoekersstromen in goede banen leiden en bezoekers begeleiden bij het anderhalve-meter-winkelen.
  • Ondernemers wordt opgeroepen om uitstallingen zoveel mogelijk te beperken of dicht tegen de gevel aan te situeren om voldoende ruimte te creĆ«ren op straat.
  • Bezoekers wordt opgeroepen om niet met het hele gezin te gaan winkelen. De boodschap is: kom met een beperkt aantal personen. Bereid je shopmoment goed voor en bedenk vooraf wat je wilt kopen. Bezoek het centrum zoveel mogelijk op een rustig moment of shop online in Ommen via www.onlineinommen.nl.

Inzet extra toezicht door gemeente in het zomerseizoen

Door betrokken ondernemers worden veel eigen maatregelen genomen. Zij tonen een grote verantwoordelijkheid als het gaat om de naleving van de coronamaatregelen. De gemeente Ommen helpt hen hierbij door in de komende drukke periode extra toezichthouders in te zetten. De toezichthouders gaan toezien op naleving van de coronaregels in het centrum van Ommen, maar ook in het buitengebied. Zo houden we, juist nu met de versoepeling van maatregelen, Ommen veilig voor inwoners en gasten.

{loadmoduleid 136}