Blauw ter ere van 75 jaar Verenigde Naties

0
73

Zaterdagavond was er veel bekijks bij het blauw verlichte gemeentehuis en landgoed het Laer in Ommen. Toevallige voorbijgangers en Ommenaren die het bewust even kwamen bekijken maakten foto’s en filmpjes die in grote getalen op sociale media werden gedeeld. Ter ere van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties kleurden in heel Nederland al karakteristieke gebouwen, monumenten en bruggen blauw de afgelopen week. Zaterdagavond 24 oktober, de officiële datum van de start van het verbond, waren in Ommen ook het Gemeentehuis en Landgoed Het Laer blauw verlicht.

{loadmoduleid 136}

De Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid en de gemeente Ommen regelden het eerbetoon. Covoorzitter Roos ter Beek van de stichting:

Al eerder dit jaar hebben we besloten alle bijeenkomsten en vieringen in dit jaar af te lasten. Er een evenement van maken is in deze tijd nu eenmaal niet mogelijk. Maar die datum, die eerst de einddatum van onze vieringen zou zijn, wilden we als bestuur wel een eerbetoon maken. Daarom hebben we in samenwerking met de gemeente en de LSP Group een tweetal gemeentelijke gebouwen blauw laten oplichten. We hopen dat we volgend jaar een aantal vieringen en evenementen kunnen inhalen.

In april 1945 zijn de Verenigde Naties zijn opgericht. Een samenwerkingsverband en overlegorgaan van destijds 51 landen om een nieuwe wereldoorlog te voorkomen en samen te werken aan internationale vrede en veiligheid, vriendschappelijke betrekkingen te ontwikkelen en sociale vooruitgang, een hogere levensstandaard en mensenrechten te bevorderen. Op 24 oktober 1945 gingen de werkzaamheden van start. Inmiddels zijn 193 landen lid van deze internationale organisatie en zijn er vele vredesmissies uitgevoerd.

{loadmoduleid 136}

Burgemeester Vroomen kwam zelf ook kijken bij Landgoed Het Laer en bij zijn blauw opgelichte werkplek: “De COVID-19 pandemie laat zien hoe verbonden wij zijn als mensen over de hele wereld. De oprichting van de Verenigde Naties was en is een teken van hoop: door overleg en gesprek kunnen, over de grenzen heen, problemen en conflicten worden opgelost. Juist nu is het daarom belangrijk om ons te realiseren, dat internationale samenwerking bijdraagt aan vrede en veiligheid. Daar hebben ook Ommer veteranen zich de afgelopen decennia voor ingezet. Ik ben enthousiast over het initiatief om op de 75e verjaardag van de Verenigde Naties, gebouwen in onze gemeente in de blauwe VN-kleur uit te lichten. Het attendeert ons extra op het belang van internationale samenwerking en de Verenigde Naties.” 

Lichtblauw is de kleur die symbool staat voor de VN. Zo zijn er het blauwe logo, de blauwhelmen, de blauwe baretten en de karakteristieke blauwe vlag. Om de oprichting van de VN te vieren, wat in verband met de coronamaatregelen niet uitgebreid kon, kleurde ook Ommen blauw.

Foto: Ronald Bakker

{loadmoduleid 136}