VECHTDAL – Routenetwerken MarketingOost vernieuwt dit jaar in opdracht van de gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg de bewegwijzering van de wandel- en fietsnetwerken in het Vechtdal. “Vele wandelaars en fietsers beleven veel plezier aan ons mooie Vechtdal. Mooie routes en goede bewegwijzeringen dragen daaraan bij. Na tien jaar is het tijd voor een grote opknapbeurt en die start binnenkort. Zo ligt alles er straks weer uitstekend bij en kunnen we er met elkaar van genieten”, geeft wethouder Jan Uitslag van de gemeente Dalfsen aan. MarketingOost vervangt tot september meer dan dertigduizend palen, bordjes, stickers en informatiepanelen.

(Advertentie)

Tien jaar geleden zijn honderden kilometers aan routes uitgezet in de Vechtdal-gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg. Ook in de coronaperiode, waarin veel mensen aan het wandelen en fietsen slaan, bewijzen de wegwijzers hun waarde. “Tegelijkertijd krijgen we daardoor meer meldingen over bijvoorbeeld beschadigingen. Verder rotten houten paaltjes langzaam weg en verkleuren sommige borden. Daarom is het nu tijd voor actie. De routebewegwijzering staat er na de werkzaamheden weer spik en span bij ”, legt Jakob Ponstein van Routenetwerken MarketingOost uit.

Uitbreiding fietsnetwerk

Ook kijkt de organisatie kritisch naar de bestaande routes. Die worden op sommige punten verbeterd. “De laatste jaren zie je steeds meer fietssnelwegen voor het woon-werkverkeer. Recreatieve fietsers hebben liever meer belevingsvolle routes. Zij willen genieten van het mooie landschap en de natuur. Daarom verleggen we een aantal routes, zodat fietsers vanuit de dorpskernen over de mooiste routes naar het achterland meanderen. We spreiden op deze wijze de verschillende fietsstromen op de fietspaden. Ook breiden we het fietsnetwerk met nog eens tachtig kilometer uit. Routesuggesties zijn van harte welkom. We bekijken of ze binnen de netwerksystematiek in te passen zijn.”

Combinatie met straatmeubilair

Verder is er gekozen voor een andere manier van bevestigen. Waar mogelijk krijgt de bewegwijzering een plek op het bestaande straatmeubilair. Zo blijkt in de regio Twente dat ze daardoor minder snel beschadigd raken door bijvoorbeeld maaiwerkzaamheden. Het aantal schadegevallen loopt daar terug van 4 naar 1 procent. Dat bespaart behoorlijk wat kosten.

Informatie in drie talen

Naast de dertigduizend palen en borden vervangt Routenetwerk MarketingOost 69 startpanelen van het wandelnetwerk en 138 borden van de fietsknooppunten. Voor het eerst kunnen Duitsers en internationale bezoekers de informatie dan in hun eigen taal lezen. Daarmee speelt de regio in op de toenemende populariteit van het Vechtdal onder buitenlandse toeristen.

Routes blijven beschikbaar

De grote vervangingsklus begint eind februari met de nieuwe bewegwijzering voor de wandelaars. Daarna is het fietsnetwerk aan de beurt. Naar verwachting is de hele operatie eind september afgerond. In de tussentijd blijven alle routes beschikbaar. “Het streven is dat wandelaars geen hinder ondervinden. Fietsers kunnen enige hinder ervaren van de werkzaamheden, maar we houden dat zo minimaal mogelijk”, zegt Ponstein. Op www.routenetwerkenvechtdal.nl staat een actueel overzicht van de werkzaamheden en de vorderingen.

Share.
Exit mobile version