Gemeente Ommen krijgt eigen bevrijdingsvlag

0
613
Gemeente Ommen krijgt eigen bevrijdingsvlag
Bevrijdingsvlag Ommen

OMMEN – Op 11 april 1945 kwam er een einde aan de tweede wereldoorlog in de gemeente Ommen, nu 76 jaar geleden. Op de dag ervoor, de 10e april begon de bevrijding al in onze gemeente toen Lemele door het Canadese Manitoba-peloton werd bevrijd. In 2020 kon deze gebeurtenis vanwege de corona-uitbraak niet uitgebreid worden gevierd. Helaas zijn vanwege de coronamaatregelen de festiviteiten met publiek op 10 en 11 april ook dit jaar afgelast. Maar vergeten mogen we deze data nooit. Daarom heeft de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid vlaggen laten ontwerpen om te laten wapperen op alle aankomende bevrijdingsdagen in de gemeente Ommen.

Namens het bestuur vertelt Ronald Bakker: “Ter gelegenheid van de bevrijding van de gemeente Ommen op 10 en 11 april is nu wel een eigen vlag ontworpen en we hopen dat deze vlag massaal zal wapperen in het bevrijdingsweekend. Elk jaar kunnen we dan deze vlaggen laten wapperen op 10 en 11 april. Maar ook op alle andere dagen waarop we gedenken of vieren kunnen we de vlaggen aan de mast steken.” 

De vlag zal gratis beschikbaar worden gesteld om te wapperen op alle gebouwen van de gemeente Ommen en bij alle scholen en kerken in de gemeente. De vlag is ook tegen kostprijs te bestellen door bedrijven en particulieren. 

De burgemeester van Ommen heeft veel waardering voor het initiatief van de stichting: “Ik zal deze vlag met  genoegen hijsen en hoop en verwacht dat ook dat de inwoners van onze gemeente dat massaal gaan doen op 10 en 11 april”, aldus Hans Vroomen.

Er zijn drie formaten beschikbaar. De grote, 200×300 centimeter voor hoge vlaggenmasten en een kleinere variant van 150×225 centimeter.
Tevens is er een formaat van 100×150 centimeter voor aan de gevel.
Belangstellenden kunnen de vlag bestellen door naar [email protected] een email te sturen. Als dat gebeurt voor 27 maart, stelt de stichting alles in het werk om de vlag op tijd te leveren. De grote vlaggen kosten €50. De middelste €27 en de kleine kost
€17 plus eventueel de verzendkosten. Na 27 maart is er een computerbestand beschikbaar zodat iedereen zelf bij een fabrikant naar keuze de vlag kan bestellen. Bakker: “We zullen naar lokale partijen kijken om te kijken of er een optie is de vlag in Ommen te gaan verkopen. Daarover wordt later ook meer bekend gemaakt.”

De stichting Ommen 75 jaar Vrijheid is op dit moment in gesprek met diverse instanties om te kijken of en wat nog doorgang kan vinden in 2021, wat in het geheel wordt afgelast en wat eventueel in 2022 kan worden georganiseerd. De mogelijkheid bestaat dat grote evenementen nog kunnen worden doorgeschoven naar 2022. De stichting Ommen 75 jaar Vrijheid maakt hierover begin april meer bekend.