Sluizen Vecht tussen Zwolle en Duitse grens open op 1 april 2021

0
312
Sluizen Vecht tussen Zwolle en Duitse grens open op 1 april 2021

VECHTDAL – Het vaarseizoen op de Vecht tussen Zwolle en de Duitse grens gaat van start op donderdag 1 april 2021. Van 1 april tot 1 oktober 2021 zijn de sluizen in de Vecht te bedienen en is doorgaande recreatievaart mogelijk. Dit betekent dat de sluizen Vechterweerd en Vilsteren van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en Junne, Mariënberg, Hardenberg en De Haandrik van Waterschap Vechtstromen weer geopend zijn, evenals de boothellingen in Hardenberg,  Ommen, Dalfsen en Zwolle. Bij alle faciliteiten worden maatregelen getroffen om 1,5 meter afstand te bewaken.

Veilig varen

De sluiswachters werken volgens de geldende coronamaatregelen van het RIVM. We vragen vaarrecreanten om deze maatregelen in acht te nemen en voldoende afstand te houden tijdens het inlaten van de boot, het varen en het schutten in de sluizen. Buiten mogen maximaal 2 mensen samen zijn. Dat geldt ook voor vaartuigen. Ook als iedereen 1,5 meter afstand houdt, zijn groepen van meer dan 2 personen niet toegestaan, tenzij de groepsleden behoren tot hetzelfde gezin. Rond sluizen en botenhellingen houden toezichthouders van de gemeente zicht op naleving van de RIVM-richtlijnen. Bij te grote concentraties rond sluizen en hellingbanen zorgen de gemeenten voor passende maatregelen en aanwijzingen.

Bedieningstijden

Voor een actueel overzicht van bedieningstijden van sluizen of werkzaamheden aan de Vecht, kunnen vaarweggebruikers terecht op de websites van de verantwoordelijke waterbeheerders, vechtstromen.nl/varenopdevecht en wdodelta.nl/varenopdevecht. 

Te gast in de natuur

De Vecht is het decor voor een afwisselend landschap waar vaarrecreanten vanuit een boot of wandelend langs de kant van kunnen genieten. Om planten en dieren, bijvoorbeeld broedende vogels, zo weinig mogelijk te verstoren, gelden er regels. De maximum snelheid voor alle vaartuigen is max. 9 km/h, er mag enkel gevaren worden tussen zonsopgang en zonsondergang, het is niet toegestaan aan te leggen aan de kanten of oevers te betreden waar er geen voorzieningen zijn. Zo kunnen we deze zomer allemaal op een veilige manier genieten van de Vecht.