Ommen 75 jaar Vrijheid; Eindbalans wordt blik op de toekomst

0
871
Ommen 75 jaar Vrijheid; Eindbalans wordt blik op de toekomst
Frits Welink bij het monument in Stegeren waar 2 juli 2022 de dropping wordt nagespeeld ©Ronald Bakker

OMMEN – De stichting Ommen 75 jaar vrijheid zou in deze periode de eindbalans opmaken. Maar niets is minder waar. Natuurlijk, van de geplande activiteiten die in 2020, het jaar dat Ommen 75 jaar in vrijheid leeft, is alleen de Holocaust Memorial Day op 27 januari 2020, doorgegaan zoals we voor ogen hadden. Daarna ging alles op nul. Dat hoeven we niet uit te leggen.

Roos ter Beek, co-voorzitter van de stichting: “Achtereenvolgens moesten we constateren dat de bevrijding van de gemeente Ommen, de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag op 4/5 mei niet de invulling konden krijgen die het zo verdiend. In juli hadden we onze veteranen willen eren met een dropping in Stegeren en een groots concert van de Kapel van Bereden Wapens op de Markt. Een internationale markt in augustus ten teken van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederlands-Indië. We hadden af willen sluiten met een daverend slotakkoord in oktober op de dag dat 75 jaar geleden de VN is opgericht. Helaas.  We hadden goede hoop dat we alles in 2021 in konden halen, maar ook dat bleek niet haalbaar. Vrij toegankelijke feesten en herdenkingen in openbare ruimtes zijn nog steeds niet mogelijk. Wat wel kon is in alle soberheid georganiseerd. Toch heeft de stichting Ommen 75 jaar Vrijheid wel mooie dingen gerealiseerd

Een prachtige app met alle gemeentelijke gedenkpunten. Een prachtig boekje uitgegeven: Ommen in Oorlog. Er staat een ontzettend uitgebreid lesprogramma op de website. Daarnaast heeft Vechtdal TV prachtige documentaires gemaakt. Omdat de stichting iedereen wilde betrekken en gedenkdagen niet ongemerkt voorbij wilden laten gaan, is bijvoorbeeld een grootse vlaggenactie gehouden op de Ommer Bevrijdingsdagen in april 2020, en dat herhaalt op 4 dagen rond 10/11 april in 2021, nu met de eigen Ommer Bevrijdingsvlag. Ontworpen door Ommenaar en veteraan Bas Bosscher”.

2022

Maar de stichting Ommen 75 jaar vrijheid heft zichzelf nog niet op en richt haar blik vol op 2022.

Want door alle afgelastingen zijn ook nieuwe initiatieven bedacht en ontwikkeld. Er komt van theatergroep de Firma nog een podcast beschikbaar over het onderduikershol in de Wolfskuil. Dat hol is nog steeds te bezichtigen. Er komen nog informatiepanelen bij plekken in de gemeente Ommen waar zich iets heeft afgespeeld. Denk aan Kamp Erika, daar waar Canadese bevrijders het leven lieten of op plekken waar vliegtuigen zijn neergestort. Daarnaast is de stichting nog in gesprek met de gemeente Ommen over de zaaiing en plaats van een Anne Frankboom en is er overleg over de naamgeving van de straten in het Havengebied. Daarover later meer.

Voor 2022 staan er nog twee ‘grote zaken’ op de kalender. Ten eerste krijgt de vlaggenactie een vervolg. De stichting gaat nog meer inwoners van Ommen de gelegenheid bieden de bevrijdingsvlag van Ommen te kopen. De stichting gaat er uiteraard voor zorgen dat deze op een vaste plaats in Ommen te koop is en blijft.

Veteranendag

Zaterdag 2 juli 2022 staat in het teken staan van de veteranen uit het Vechtdal. In samenwerking met het Veteranen Ontmoetings Centrum zullen er ca. 300 veteranen aanwezig zijn op deze reünie. In Stegeren zal de mens- en materiaaldropping worden nagebootst die tijdens WO II plaatsvond door de Living History Group Holland. Het evenement vindt plaats op het voormalige droppingsterrein in Stegeren tegenover het herdenkingsmonument. Materiaal van Keep Them Rolling is aanwezig en zal na de dropping in colonne vertrekken naar Ommen. Op een van de grootste podia die ooit in Ommen is opgebouwd treedt om 20.00 uur de Fanfare “Bereden Wapens” op. Niet met hun Tour Of Freedom in Concert, zoals de bedoeling was in 2020 maar nu met een nieuw programma.

Co-voorzitter Frits Welink: “Met dit mega-evenement wil de stichting alles afsluiten. Het oorspronkelijke plan; 7 dagen van vieren en herdenken in 2020, hebben we maar weinig kunnen realiseren. Wat wel kon heeft de stichting met veel energie opgepakt. Nu in alle opzichten de blik vooruit, zodat we komend jaar alles weer in vrijheid kunnen vieren.”