Ommen wapent zich tegen drugslabs in het buitengebied

0
385
Ommen wapent zich tegen drugslabs in het buitengebied

OMMEN – Elke dag worden op locaties in Nederland drugslaboratoria, chemicaliën of drugsafval aangetroffen. Vanwege de enorme impact op een buurt of bedrijf heeft dit hoge prioriteit bij de gemeente Ommen. Daarom start de gemeente samen met 10 andere gemeenten in IJsselland een campagne met Meld Misdaad Anoniem, waarmee inwoners worden opgeroepen om verdachte situaties en drugcriminaliteit te melden. Iedereen kan anoniem een melding doen via M. 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl Dit is het onafhankelijke meldpunt en is geen politie.

Met regelmaat worden eigenaren van loodsen en stallen benaderd door criminelen omdat de ruimten aantrekkelijk zijn om drugs te produceren. De locaties liggen vaak afgelegen en niet alle verhuurders zijn zich bewust van de risico’s. Door bedreigingen richting de verhuurders of een zwijgcultuur onder getuigen blijven misstanden soms lang onzichtbaar. De campagne ‘Tijdelijke huurders in jouw buurt?’ van Meld Misdaad Anoniem biedt hiervoor een uitkomst.

“Je kunt maar één keer nee zeggen”

Burgemeester Vroomen van Ommen en tevens regionaal portefeuillehouder Veilig Buitengebied regio IJsselland vindt het belangrijk dat ondernemers en bewoners weten van de risico’s. “Het is belangrijk om baas in eigen bedrijf te blijven. Ik ben me ervan bewust dat ondernemers, als het even minder gaat met het bedrijf, in de verleiding kunnen komen om ruimte te verhuren aan onbekenden. Want dan is elke vorm van inkomsten immers mee genomen. Maar het is van groot belang hierin alert te blijven.” Vroomen geeft aan: “als je één keer ja zegt, kom je er niet meer vanaf. Met alle gevolgen van dien voor jezelf en je gezin. Zeg dus nee tegen alle criminele activiteiten in het buitengebied.”

“Criminele activiteiten dulden wij niet”

De gemeente krijgt bij de aanpak van drugscriminaliteit steun van verschillende lokale partners die zich willen inzetten om het buitengebied veilig en leefbaar te houden, zoals landbouworganisaties, natuurbeheerders, het waterschap en de politie. Ook de provincie ondersteunt de aanpak van harte. Commissaris van de Koning Andries Heidema: “In Overijssel moet iedereen veilig en ontspannen kunnen leven. Criminele activiteiten dulden wij daarom niet. Goede samenwerking is noodzakelijk in de aanpak. Tussen de overheid en verschillende organisaties, maar zeker ook met onze inwoners. Daarom vraag ik iedereen met klem vermoedens van illegale activiteiten direct te melden, als het nodig is anoniem. Meldingen van getuigen – vooral in het buitengebied – zijn onmisbaar.” Via Meld Misdaad Anoniem kwamen in Overijssel in 2020 ruim 1.500 meldingen binnen, waarmee dagelijks zaken worden opgelost.

Keurmerk Veilig Buitengebied

Naast de start van de campagne van Meld Misdaad Anoniem, werken alle gemeenten binnen IJsselland aan een Keurmerk Veilig Buitengebied (KVB). Dit onderstreept de samenwerking die binnen IJsselland is aangegaan om criminaliteit in het buitengebied met lokale partners stevig aan te pakken. Aan de campagne met Meld Misdaad Anoniem doen alle gemeenten in IJsselland mee, te weten Ommen, Deventer, Olst-Wijhe, Raalte, Zwolle, Kampen, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland, Dalfsen en Hardenberg.