Winnaars sportverkiezing gemeente Ommen

0
200
Winnaars sportverkiezing gemeente Ommen

OMMEN – De winnaars van de sportverkiezing 2020 en 2021 van de gemeente Ommen zijn bekend! Tijdens de 10e editie vielen Timo Heuver (sporttalent), Iris van der Linde (sportvrouw), Stefan Westenbroek (sportman) en Volco Dames 1 (sportploeg) in de prijzen.

De feestelijke uitreiking in theater de Carrousel werd gepresenteerd door Ko Scheele, wethouder sport. Bij de start van het sportgala werd stil gestaan bij de oorlog in Oekraïne. “We zijn hier samen om onze sporters in het zonnetje zetten omdat ze prachtige sportprestaties leveren. Maar in Oekraïne, ook Europa, gebeuren vreselijke dingen. Vandaag is de landelijke actie voor giro 555 en daar wil ik ook vanavond met u bij stil staan” aldus Scheele.

Sportieve prestaties

Sinds 2011 organiseert de gemeente Ommen, op initiatief van Bart Nijstad, de sportverkiezing. “De gemeente vindt het belangrijk om een podium aan sporters te bieden die de afgelopen twee jaar mooie en indrukwekkende sportprestaties hebben geleverd”, vertelt wethouder Scheele. “Sporten is gezond, maar ook een belangrijke sociale factor. Daarom blijven we er als gemeente aandacht aan besteden.” Om in aanmerking te komen voor één van de sportprijzen moest er een aansprekende sportieve prestatie geleverd zijn in het sportjaar 2020 of 2021. Inwoners van de gemeente Ommen konden sporters nomineren en stemden dit keer massaal. Er kwamen ruim 2000 stemmen binnen. Op basis van deze publiekstemmen en de onafhankelijke jury werden vervolgens de winnaars gekozen.

Sporttalent 2020 & 2021

De eerste sporter die in de prijzen viel was de motorcrosser Timo Heuver. Dit jonge sporttalent van 12 jaar is actief in de 65cc en 85cc klassementen. In 2020 won hij op de 65cc de 3e prijs in het Open Nederlands Kampioenschap. In 2021 werd Timo kampioen UMX en derde bij de Streekwedstrijden op de 85cc. Heuver wil in 2022 het NK 85cc winnen en is niet van plan zich tegen te laten houden door zijn huidige sportblessure. Tijdens een training in Italië liep hij namelijk tijdens een val een scheurtje in zijn kuitbeen op. Casper van Woggelum (BMX) won de tweede prijs en Connor Sluiter (Sambo) de derde prijs.

Timo Heuver

Sportvrouw 2020 & 2021

Iris van der Linde mocht de titel ‘sportvrouw 2020 & 2021’ in ontvangst nemen. Deze BMX-er is al jaren actief bij FFC De Bissinghcrossers en was voor de derde keer genomineerd. In 2021 waren er door de coronapandemie helaas weinig BMX-wedstrijden. Maar ondanks dat wist ze de titel Nederlands Kampioen Cruisers Women 13+ KNWU (Koninklijke Nederlandse Wieler Unie) te pakken. Dit jaar gaat ze haar titel verdedigen.
De tweede prijs ging naar Marije Dankelman (Triatlon) en Lindy Zandman (Sambo) werd derde.

Iris van der Linde

Sportman 2020 & 2021

Voor de derde keer op rij werd schaatser Stefan Westenbroek uitgeroepen tot sportman van de gemeente Ommen. In 2020 was hij herstellende van een beenbreuk, maar won desondanks het NK voor junioren dat jaar. Sinds 2021 schaats hij mee met de senioren en stapte over naar team Reggeborgh onder leiding van coach en olympisch schaatskampioen Van Velde. Westenbroek heeft grootse plannen voor komend seizoen en gaat voor de Olympische Spelen van 2026.
Op nipte afstand werd BMX-er Gerdi Welink tweede en voetballer Pascal Mulder werd derde

Stefan Westenbroek

Sportploeg 2020 & 2021

De enthousiaste Dames 1 van volleybalverenging Volco Ommen wonnen de titel ‘sportploeg 2020& 2021’. In 2021 promoveerden ze naar de tweede divisie van de Nationale Competitie. Helaas kampt de ploeg momenteel met wat blessures. Maar volgend jaar als iedereen weer fit is, gaan ze voor promotie naar de 1e divisie.
De turnsters van Energy Ommen kregen de tweede prijs overhandigd en heren 1 van tennisclub Ommen
werden derde.

Volco Dames 1

Verkiezingsprocedure

Om in aanmerking te komen voor één van de sportprijzen moest er een aansprekende sportieve prestatie geleverd zijn in het sportjaar 2020 of 2021. Van 8 t/m 30 november 2021 konden inwoners van de gemeente Ommen sporters nomineren voor sportman, sportvrouw, sporttalent en sportploeg van de jaren 2020 en 2021. Dit kon via de website ommen.nl/sportverkiezing.

Een onafhankelijke jury heeft op basis van de ingediende nominaties een shortlist samengesteld. De juryleden zijn: Jan Maat, Carla Mastenbroek, Jeroen Dunnewind, Henk Kampman en Frank Ningbers. De winnaar wordt bepaald op basis van de stemmen via www.ommen.nl/sportverkiezing en de jury.

Vanaf 7 t/m 23 december 2021 en van 1 t/m 28 februari 2022 kon er gestemd worden op de genomineerden. Op 24 december werd het stemmen tijdelijk stilgelegd i.v.m. het verplaatsen van de uitreiking van de sportprijzen. Deze was oorspronkelijk gepland op 19 januari 2022, maar i.v.m. de toen geldende coronamaatregelen is de uitreiking verplaatst naar 7 maart 2022.