Crisisnoodopvang in De Imminkhoeve in Lemele

0
372
Eerste vluchtelingen opgevangen in Lemele

LEMELE – Vanaf 11 maart 2022 wordt zorgaccommodatie De Imminkhoeve in Lemele gebruikt als crisisopvanglocatie voor maximaal 100 vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente Ommen organiseert deze tijdelijke opvang.

Vanuit het door oorlog getroffen Oekraïne zijn veel Oekraïners, met name vrouwen en kinderen, op de vlucht. Voor deze vluchtelingen wordt met man en macht gezocht naar een veilig onderkomen. Veiligheidsregio IJsselland heeft de gemeente Ommen gevraagd om binnen 48 uur circa 100 vluchtelingen uit Oekraïne crisisnoodopvang te bieden.

Burgemeester Hans Vroomen: “Vol ontzetting en afschuw volgen we de gebeurtenissen in Oekraïne. Vrijheid en democratie, twee van onze grootste waardes, bleken ineens kwetsbaar. We zien schrijdende beelden van vluchtelingen die tot voor kort nog in vrijheid leefden, maar nu door onnodig oorlogsgeweld worden getroffen en halsoverkop hun thuisland verlaten. De gemeente Ommen wil ze een veilig onderkomen bieden. We waren al met zorgaccommodatie De Imminkhoeve in gesprek over de mogelijkheden voor reguliere noodopvang van Oekraïense vluchtelingen. Door de flexibele inzet van De Imminkhoeve en de gemeente kunnen we vanaf vrijdag op deze locatie alvast crisisnoodopvang bieden. Met de wens om dit te reguleren naar noodopvang voor een langere periode.”

De Imminkhoeve

Er is gekozen voor De Imminkhoeve omdat deze locatie direct beschikbaar is en een uitstekende accommodatie is om vluchtelingen een onderkomen te bieden, ook gedurende een langere periode. Het biedt naast voldoende basisvoorzieningen ook vele extra’s zoals groepsruimtes en een prachtig buitengebied. Er is 24 uur per dag begeleiding vanuit de gemeente Ommen aanwezig om de vluchtelingen in De Imminkhoeve te ondersteunen.

Helpen bij de crisisopvang of activiteiten organiseren

Mensen die zich willen inzetten als vrijwilliger of bijvoorbeeld samen met een vereniging een activiteit willen organiseren, kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar [email protected]. Op het moment dat de gemeente gebruik wil maken van het aanbod, wordt contact opgenomen.

De meeste vluchtelingen hebben een lange reis achter de rug en zijn vermoeid. De gemeente vraagt inwoners om hen rust te gunnen en om die reden weg te blijven bij De Imminkhoeve. In eerste instantie zijn geen spullen zoals kleding of speelgoed nodig. Als dit wel nodig blijkt, doet de gemeente hiervoor een oproep.

Bereikbaarheid gemeente

Op www.ommen.nl/oekraine is meer informatie te vinden over o.a. de opvang in De Imminkhoeve. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt. De gemeente is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 14 0529.