Informatiebijeenkomst Lemele goed bezocht

0
271
Eerste vluchtelingen opgevangen in Lemele

LEMELE – Tijdens de informatiebijeenkomst op woensdagavond in De Imminkhoeve werden inwoners van Lemele bijgepraat door burgemeester Vroomen over de crisisnoodopvang in hun dorp. Vanaf 11 maart 2022 wordt De Imminkhoeve gebruikt als crisisopvanglocatie voor circa 100 vluchtelingen uit Oekraïne.

Gisteren maakte gemeente Ommen bekend dat vanaf vrijdag 11 maart er crisisnoodopvang wordt geboden in zorgaccommodatie De Imminkhoeve. Alle voorbereidingen hiervoor worden momenteel getroffen. In eerste instantie gaat het hierbij om circa 100 vluchtelingen voor de periode van een week. De gemeente heeft de wens om de opvang daarna te reguleren en om aan maximaal 150 Oekraïense vluchtelingen noodopvang te bieden voor een langere periode op deze locatie.

Lemelse betrokkenheid

Ruim 100 inwoners van Lemele bezochten de informatiebijeenkomst. Er werd vertelt wat er staat te gebeuren en men kreeg uitgebreid de kans vragen te stellen. “Uw betrokkenheid is hartverwarmend” begon burgemeester Vroomen. “De komende tijd is onze eerste primaire focus onderdak bieden. We hebben allemaal de schrijdende beelden gezien van vluchtelingen die tot voor kort nog in vrijheid leefden, maar nu door onnodig oorlogsgeweld worden getroffen en halsoverkop hun thuisland verlaten. Hier in De Imminkhoeve gaan we ze een veilige haven bieden, waar ze tot rust kunnen komen.”

Inwoners hadden diverse vragen. Onder anderen over hulp die de Lemelenaren kunnen spelen, het type activiteiten dat er gegeven gaan worden en hoe het in de toekomst verder gaat. “Dat gaan we de komende tijd op een goede manier uitdenken en invullen. Maar we houden u uiteraard op de hoogte.” zegt Vroomen.

Dat Lemele een warm hart heeft, bleek uit de spontaan opgezette werkgroep ‘Lemele helpt Oekraïne’. Inwoners staan klaar om de vluchtelingen te ondersteunen waar nodig. Een aanbod waar de gemeente Ommen dankbaar gebruik van gaat maken.

Bereikbaarheid gemeente

Op www.ommen.nl/oekraine is meer informatie te vinden over o.a. de opvang in De Imminkhoeve. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt. Mensen die zich willen inzetten als vrijwilliger, kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar [email protected]. Op het moment dat de gemeente gebruik wil maken van het aanbod, wordt contact opgenomen. De gemeente is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 14 0529.