Eerste vluchtelingen opgevangen in Lemele

0
262
Eerste vluchtelingen opgevangen in Lemele

LEMELE – Vrijdagmiddag 11 maart zijn de eerste vluchtelingen uit Oekraine opgevangen in De Imminkhoeve te Lemele. Gemeente Ommen biedt op deze locatie crisisnoodopvang.

De eerste vluchtelingen uit Oekraïne, voornamelijk vrouwen en kinderen, zijn vrijdagmiddag aangekomen bij de opvanglocatie De Imminkhoeve in Lemele. Onder begeleiding van o.a. de gemeente Ommen en het Rode Kruis zijn ze welkom geheten. “De sfeer is goed” vertelt Carien Mepschen, operationeel leider vanuit de gemeente Ommen. “Ze zijn blij dat ze gearriveerd zijn en rustig kunnen bijkomen van alles wat ze de laatste weken hebben ondervonden.”

Op locatie zijn diverse hulpverleners aanwezig, waaronder een huisarts, dierenarts, tolk en professionals van het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk. De registratie en coördinatie wordt verzorgt door de gemeente Ommen. Vanuit Lemele zijn er enkele vrijwilligers aanwezig om te ondersteunen waar nodig. Er is 24 uur per dag begeleiding vanuit de gemeente Ommen aanwezig om de vluchtelingen in De Imminkhoeve te ondersteunen.

De Imminkhoeve

De Imminkhoeve stelt hun gehele zorghotel beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen. Een uitstekende accommodatie is om vluchtelingen een onderkomen te bieden, ook gedurende een langere periode. Het biedt naast voldoende basisvoorzieningen ook vele extra’s zoals groepsruimtes en een prachtig buitengebied. De gemeente Ommen heeft de wens om crisisnoodopvang te reguleren naar noodopvang voor een langere periode op deze locatie voor circa 150 vluchtelingen. Hoe lang dit zal zijn, is afhankelijk van diverse factoren, waarbij de belangrijkste de situatie in Oekraïne.

Direct omwonenden en inwoners van Lemele zijn woensdagavond 9 maart op de hoogte gebracht. Tijdens een goed bezochte informatiebijeenkomst praatte burgemeester Vroomen hen bij

Helpen bij de crisisopvang of activiteiten organiseren

Mensen die zich willen inzetten als vrijwilliger of bijvoorbeeld samen met een vereniging een activiteit willen organiseren, kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar [email protected]. Op het moment dat de gemeente gebruik wil maken van het aanbod, wordt contact opgenomen.

Bereikbaarheid gemeente

Op www.ommen.nl/oekraine is meer informatie te vinden over o.a. de opvang in De Imminkhoeve. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt. De gemeente is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 14 0529.