Minima in Ommen ontvangen begin april een energietoeslag

0
462
Ommen keert energietoeslag uit tot 130% bijstandsnorm

OMMEN – Hogere prijzen van energie kunnen voor problemen zorgen. Huishoudens met een laag inkomen krijgen in 2022 extra geld voor de stijgende energiekosten. De gemeente Ommen keert daarom begin april een energietoeslag van 800 euro uit aan inwoners die momenteel een uitkering ontvangen.

De Rijksoverheid is sinds kort met een nieuwe wet gekomen. Hierdoor kunnen gemeenten starten met het uitbetalen van de energietoeslag aan inwoners met een laag inkomen. Op dit moment vindt de gemeente Ommen dat het echt nodig is om de energietoeslag alvast te betalen aan mensen in de bijstand. “In de praktijk zien we dat sommige mensen nu al in de problemen komen door de hoge energieregeling” vertelt Leo Bongers, wethouder Sociaal Domein. “Dat heeft ons doen besluiten, in navolging van de oproep van de VNG, om aan bijstandsgerechtigden de toeslag alvast uit te keren.” Voor half april krijgen alle inwoners van de gemeente Ommen die momenteel een uitkering ontvangen, de energietoeslag van 800 euro automatisch uitgekeerd.

Inwoners die géén uitkering ontvangen, maar wel een laag inkomen hebben, kunnen de toeslag binnenkort aanvragen. Bongers: “We zijn bezig daarvoor een regeling samen te stellen op basis van de vorige week bekendgemaakte wet. Binnenkort worden de regeling en het aanvraagformulier op de website van de gemeente bekendgemaakt”.

Ommen geeft warmte

Eind 2021 is de werkgroep ‘Ommen geeft warmte’ opgezet. Dit initiatief was afkomstig van dominee Jelsma en is omarmt door alle kerkgemeenschappen in de gemeente Ommen. De werkgroep riep inwoners en ondernemers van Ommen op solidair te zijn met mensen met een minimum inkomen of uitkering en een financiële bijdrage te leveren. Bijvoorbeeld in de vorm van de uitgekeerde generieke verlaging van de energiebelasting. Het ingezamelde bedrag wordt verdubbeld door de gemeente Ommen. Binnenkort wordt gestart met het beschikbaar stellen voor de minima van waardebonnen in het kader van de actie ‘Ommen geeft warmte’ die besteed kunnen worden bij de plaatselijke supermarkten JUMBO en Albert Heijn. “Een prachtig en broodnodig initiatief, waar we als gemeente uiteraard onze bijdrage aan geleverd hebben. Het is mooi om te zien dat zoveel Ommenaren zowel letterlijk als figuurlijk warmte geven” vindt wethouder Bongers

Gemeentelijk energieloket

De energieadviseurs van het energieloket helpen inwoners van de gemeente Ommen om structureel de
energierekening omlaag te brengen. Ze geven online maatwerkadvies en helpen bij de aanvraag van diverse
subsidies en regelingen. Kijk voor meer informatie op www.duurzaambouwloket.nl/ommen.