Ommen herdenkt oorlogsslachtoffers samen met nabestaanden van piloot Peter Nixey

0
162
Ommen herdenkt oorlogsslachtoffers samen met nabestaanden van piloot Peter Nixey

OMMEN – In Nederland vindt jaarlijks op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaats. We herdenken alle burgers en militairen van Nederland, die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Om 20.00 uur is het overal twee minuten stil.

Familie Nixey

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortte het vliegtuig van de Engelse piloot Peter Nixey neer in Arriërveld. Op 20 juni 1942 werd het vliegtuig getroffen door een aanval van een Duitse nachtjager. Daarbij kwamen vier bemanningsleden om het leven, waaronder Peter Nixey zelf.
Op 4 mei 2022, tachtig jaar later, komen familieleden van Peter Nixey vanuit Engeland naar Ommen voor de jaarlijkse dodenherdenking. De zoon, kinderen en kleinkinderen van Peter Nixey brengen een bezoek aan zijn graf aan de Hardenbergerweg en wonen verschillende ceremonies bij.

Begraafplaats Hardenbergerweg en Joodse Begraafplaats

Om 11.00 uur start de bloemenceremonie bij de begraafplaats aan de Hardenbergerweg. Hierbij houdt burgemeester Hans Vroomen een toespraak en het Comité 4 en 5 mei legt bloemen op de graven van oorlogsslachtoffers. Peter Nixey en zijn bemanningsleden liggen hier begraven. Hier wordt ook The Last Post geblazen en junior stadsdichter Brechtje van Dijk leest een gedicht voor. Vervolgens worden op de Joodse begraafplaats bloemen geplaatst bij het monument en op het graf van Samuel Roet. Op twee graven van gevangenen van kamp Erika wordt een bloem gelegd. De stadsdichter Maxine Overweel leest hier een gedicht voor.

Kamp Erika Besthmenerberg

De historische vereniging CCO organiseert op woensdag 4 mei weer een herdenking bij het herinneringsmonument op de Besthmenerberg aan de Hammerweg in Ommen. Het monument herdenkt de slachtoffers van het gevangenkamp Erika. Bij het monument staat de tekst: “Nederland gedenk. Ter nagedachtenis aan hen die deze weg gingen naar het concentratiekamp Erika, waar tussen ’42 – ’45 talloze Nederlanders zijn vernederd, gemarteld en vermoord”. Kamp Erika was tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) in Duitse handen.
Om 17.30 uur verzamelen we op de parkeerplaats Steile Oever, waarna om 17.40 uur gezamenlijk vertrokken wordt naar het herdenkingsmonument. Om 17.45 uur vindt er een declamatie plaats door leerlingen van de OBS Nieuwe Brug, daarna houdt burgemeester Hans Vroomen een toespraak. Om 17.58 uur wordt het signaal Taptoe geblazen. Na de twee minuten stilte worden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen, gevolgd door een défilé langs het monument en bloemlegging.

Gemeentehuis Ommen

Het programma bij het gemeentehuis in Ommen start om 19.40 uur. Dit jaar werken kinderen van basisscholen Johan Seckel en Het Palet, scoutinggroep Van Pallandt, het Ommer Mannenkoor onder leiding van Gezinus Veldman en muziekvereniging Crescendo onder leiding van Paul van Dalen mee aan de herdenking. Om 19.40 uur beginnen de muziekvereniging en het mannenkoor gezamenlijk het programma. Om 19.59 uur speelt de trompettist het signaal Taptoe, waarna twee minuten stilte wordt gehouden. Na de twee minuten stilte worden twee coupletten van het Wilhelmus gespeeld. Om 20.05 uur houdt burgemeester Hans Vroomen een toespraak. Daarna lezen kinderen van de Johan Seckel school en Het Palet hun gedichten voor. Vervolgens worden er kransen en bloemen gelegd door de burgemeester, het Comité 4 en 5 mei, veteranen, kinderen van de basisscholen en scouting. Na de bloemlegging lezen de leden van het Comité 4 en 5 mei de 71 namen van de inwoners van Ommen die door oorlogshandelingen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De plechtigheid wordt afgesloten met een defilé waarbij er voor iedereen de gelegenheid is tot om bloemen te leggen.