Home Evenementen 2 Juli Slotmanifestatie Ommen 75 jaar Vrijheid

2 Juli Slotmanifestatie Ommen 75 jaar Vrijheid

0
308
2 Juli Slotmanifestatie Ommen 75 jaar Vrijheid

OMMEN – Een week na de landelijke Veteranendag op 25 juni, staan in Ommen de Vechtdal Veteranen centraal. Ommen wil op zaterdag 2 juli haar dank en waardering uitspreken aan hen die zich voor onze vrijheid en de vrijheid van anderen hebben ingezet. Afgelopen week is bij het gemeentehuis al een ‘Witte anjerperkje’ aangelegd. De witte anjer staat symbool voor de erkenning en waardering van onze veteranen.

De veteranendag is onderdeel van de slotmanifestatie van de Stichting Ommen 75 Jaar Vrijheid en bestaat uit drie onderdelen.  

  1. De Veteranen uit het Vechtdal
  2. Grote Re-Enactmentgroep aan de Vecht
  3. Een concert van de Fanfare Bereden Wapens.

Programma Veteranen

Burgemeester Hans Vroomen van de gemeente Ommen ontvangt op het gemeentehuis veteranen uit het Vechtdal (Dalfsen, Hardenberg en Ommen) Daarmee heeft Ommen de primeur, wat nooit eerder was er een ‘reünie’ van veteranen uit het Vechtdal. Na de koffie verplaatst de groep zich langs het onlangs aangelegde Witte Anjer Perkje naar MFC de Carrousel. ‘s Avonds zijn de veteranen te gast bij het concert op de Markt.  

Re-Enactment groep

Vanaf vrijdag is er bij de Wulp aan de Vecht al volop bedrijvigheid als er een kampement wordt opgebouwd voor ongeveer 170 personen. De eerste voorbereidingen voor het opbouwen van een pontonbrug worden dan ook getroffen. In de avonduren wordt er door deze groep in de omgeving van Junne-Stegeren een spel gespeeld. Het is mogelijk dat publiek militairen (met wapens) en enkele voertuigen tegenkomt.  De plaatselijke bevolking hebben een brief ontvangen met nadere uitleg. Rond de klok van middernacht zou iedereen weer op het kampement aanwezig moeten zijn.

Zaterdag om 08.00uur wordt en de vlaggen gehesen op het kampement en is er het openen en sluiten van de pontonbrug. Hierdoor is er beperkt scheepvaartverkeer mogelijk.

Om 11.00u start de rondrit met ongeveer 50 voertuigen Vanaf het kampement via de Schapenallee, Stationsweg de Vechtbrug over richting Balkbrug. Een klein deel van het konvooi zal delen van de route afsnijden. Deze zijn te zwaar of heeft het wegdek te veel te lijden van deze voertuigen. Rond 14.00 komen ze via de Manitoba-rotonde weer terug richting Ommen. Een deel zal tot ongeveer 17.00u in het centrum van Ommen staan.

Op zondag wordt het kampement en de pontonbrug weer ontmanteld.

Wall of Honour

12.00u Voor de Hervormde kerk is het mogelijk om veteranen door middel van een zelfgeschreven tekst te bedanken voor hun inzet.

Veterans’ View 2: op missie met een veteraan

12.00u Ook voor de Hervormde kerk is dit een opstelling waarmee je met een VR-bril als het ware zelf veteraan bent. Je kijkt letterlijk mee, in 3D, met een veteraan. Zo sta je zelf in een Afghaanse landschap of op de bergen van Korea. Een indrukwekkende ervaring.

Sgt. Wilsons Army Show

15.30u op het Kerkplein. Het geluid van de jaren 40 en 50.

Fanfare Bereden Wapens

20.00u begint het programma op het op de Markt. Sgt. Wilson’s Army Show trapt af en aansluitend start het Anjerconcert ‘You’ll Never Walk Alone’ van de Fanfare Bereden Wapens onder leiding van dirigent Harold Lenssen. Verteller Frans Pollux en soliste Catalijne nemen het publiek mee door de muzikale avond. Het verhaal wordt versterkt door beelden op een meters groot led-scherm. De toegang voor het concert is gratis.

Anne Frankboom

De stichting houdt zich na de slotmanifestatie alleen nog bezig met de mogelijke plaatsing van een zaailing van de Anne Frankboom. De planning daarvoor is eind 2022. DE boom is inmiddels eigendom van de gemeente Ommen en is er een bijeenkomst geweest met omwonenden. Een plaatselijke kunstenaar en een ontwerper zijn inmiddels aan het werk voor een passend monument bij de witte kastanje. De stichting heeft daarnaast het voorstel bij het college neergelegd voor naamgeving van de nieuwe ‘Vredeswijk’ aan de Haven Oost. Meer op www.ommen75jaarvrijheid.nl.