Wethouder van den Nieuwboer op bezoek bij basisschool Ichthus

0
29
Wethouder van den Nieuwboer op bezoek bij basisschool Ichthus

OMMEN – Op Christelijke basisschool de Ichthus in Lemele wordt sinds begin mei onderwijs geboden aan 26 Oekraïense kinderen. Alice van den Nieuwboer, wethouder onderwijs, bracht op woensdag 22 juni een werkbezoek aan de school.

De gemeente Ommen biedt bij de Imminkhoeve in Lemele opvang aan ruim 150 vluchtelingen uit Oekraïne. Onder hen circa 50 kinderen in de leeftijd van 5 t/m 18 jaar. De kinderen tot 11 jaar ontvangen inmiddels basisonderwijs in Lemele en de jeugd tot 18 gaan dagelijks naar het Vechtdal College in Ommen. Tijdens het eerste officiële werkbezoek van wethouder van de Nieuwboer maakt ze kennis met de Oekraïense klas en diens leerkrachten en blikte ze samen met directeur Gert Nijmeijer vooruit op de periode na de zomervakantie.

Lage schouders en een glimlach

Het inregelen van onderwijs aan kinderen die een andere taal spreken, uit een compleet ander onderwijssysteem komen en als vluchteling in Nederland verblijven, was een flinke uitdaging voor de school. “We zijn iets gaan doen wat we nog niet eerder gedaan hebben” vertelt directeur Nijmeijer “waarbij één van de eerste doelen lage schouders en een glimlach bij de kinderen was”. De school heeft samen met alle schoolbesturen in Ommen, het Vechtdal College en de gemeente Ommen de mogelijkheden verkend. “Inmiddels geven we al echt onderwijs” aldus een trotse Nijmeijer “dankzij de samenwerking, maar zeker ook de juffen voor de klas, is het veel meer dan het bieden van een dagritme en ontspanning wat in eerste instantie ons doel was.”

Oekraïense les

Voor de klas van 26 leerlingen staan drie juffen, waaronder de Oekraïense juf Nathalia. Elke ochtend krijgt de klas onderwijs. Dit gebeurt in een onder-, midden- en bovenbouwgroep in één groot klaslokaal. Juf Nathalia geeft in het Oekraïens o.a. reken- en taalles, terwijl de focus van de Nederlandse juffen op de Nederlandse taal en gebruiken ligt. Op de maandag, dinsdag en donderdagmiddag biedt WijzWelzijn op verzoek van gemeente Ommen een middagprogramma met sport en spel aan, om zo hetzelfde dagritme te bieden als de Nederlandse kinderen die basisonderwijs genieten.

Recht op onderwijs

Het Oekraïense onderwijssysteem zit anders in elkaar dan het Nederlandse. Zo gaan kinderen vanaf 7 jaar pas naar school en kennen ze er geen peuterspeelzaal. Bovendien zijn er staatsscholen en privéscholen, met als gevolg dat er veel verschil zit in het onderwijsniveau van de kinderen. “De komende weken gaan we met elkaar kijken welke gevolgen dit gaat hebben voor het onderwijs dat we aan de vluchtelingen bieden” legt wethouder van den Nieuwboer uit. “Daarnaast weten we nog niet hoe de samenstelling van de kinderen er na de zomervakantie uit ziet. Vertrekken er kinderen? Of komen er kinderen bij? Die toekomst is onzeker. Samen met de schoolbesturen en externe partners blijven we continu in gesprek, want ook deze groep kinderen heeft recht op onderwijs. Daarin pakken we dan ook onze verantwoordelijkheid.”

In het klaslokaal is het gezellig zo aan het einde van de ochtend. Lachende kinderen die enthousiast werken met het Oekraïense en Nederlandse lesmateriaal. En drie juffen die vol passie hun vak uitoefenen in deze bijzondere klas.