Ruim 160 mensen zeggen ‘Ik stop ermee’!

0
47
Ruim 160 mensen zeggen ‘Ik stop ermee’!

OMMEN – Maandagavond bij de start van de cursus ‘Ik stop ermee’ in Ommen waren ruim 160 mensen aanwezig. Voor de 10e keer organiseerde Vitaal Vechtdal de stoppen met roken-cursus, ditmaal  tijdens de start van de landelijke Stoptober-campagne.  Wethouder Alice van den Nieuwboer van de gemeente Ommen opende de avond.

Vitaal Vechtdal stimuleert mensen om meer gezonde momenten in hun dagelijks leven op te nemen. Stoppen met roken is zeker een stap dat positief effect zal hebben, ongeacht hoe lang je gerookt hebt. Het is goed om te zien dat zoveel mensen die stap willen zetten.

Stoppen met roken gaat echter niet zonder slag of stoot. Er zijn kleine monsters (lichamelijke ontwenningsverschijnselen van korte duur) en er is het grote monster (die zul je tegenkomen op een heel moeilijk moment waarop je anders ALTIJD rookt). Weersta je dat grote monster, dan heb je gewonnen, aldus cursusleider Hugo Hairwassers. Als voormalig roker weet Hugo waarover hij praat.

Roken is niet lekker, stoer of helpend bij stress. Je rookt om de ontwenningsverschijnselen die je vórige sigaret heeft veroorzaakt op te heffen. De cursus gaat verder in op waarom stoppen zo moeilijk is (fysiek en mentaal), wat je juist niet moet doen als je wilt stoppen en als afsluiter hoe wél te stoppen en wat precies kan worden verwacht na het stoppen. Met praktische adviezen probeert Hairwassers de stopper zo goed mogelijk te begeleiden: drink een glas warm water in de ochtend en ontbijt, bijvoorbeeld. Tijdens de cursus werd ieder anderhalf uur een korte rookpauze ingelast. Aan het eind van de avond was het moment daar van de laatste sigaret: Ik stop ermee!

Wil je ook stoppen met roken? In januari 2023, de tijd van goede voornemens, is er opnieuw een cursus Ik stop ermee. Meer informatie of aanmelden: vitaalvechtdal.nl/ikstopermee.