Beleef de Nacht van de Nacht op 29 oktober in Staphorst en Ommen

0
49
Beleef de Nacht van de Nacht op 29 oktober in Staphorst en Ommen

OMMEN – Op zaterdagavond 29 oktober is alweer de 18e editie van de landelijke Nacht van de Nacht. In heel Overijssel worden activiteiten georganiseerd waarbij de beleving van de nacht centraal staat. Ga bijvoorbeeld samen met de boswachter op zoek naar nachtdieren, kijk met een telescoop naar de sterren of bezoek een theatervoorstelling of festival in het donker. Nieuwsgierig naar een activiteit bij jou in de buurt? Kijk dan op www.nachtvandenacht.nl.

Oerkwaliteiten

Tijdens de Nacht van de Nacht brengt Natuur en Milieu Overijssel het belang van duisternis voor mens en dier onder de aandacht. De nacht brengt duisternis en stilte: belangrijke oerkwaliteiten die niet zo heel vanzelfsprekend meer zijn. Die oerkwaliteiten moet je beleven met eigen ogen en oren. Op meer dan 20 locaties in Overijssel kun je verrassende nachtelijke activiteiten doen: tijdens de Nacht van de Nacht is er voor iedereen wat te beleven.

Nacht van de Nacht in Staphorst en Ommen

In het Carstenbos in IJhorst organiseert de Voedselbostuyn Reestdal een avond nachtvlinders zoeken. We lokken de nachtvlinders naar ons toe met witte lakens, zodat we ze goed kunnen bekijken. Ook kun je heerlijk bij het kampvuur zitten en broodjes bakken.

Kinderboerderij Ommen organiseert in het Laarbos een wandeling waarbij alle zintuigen geprikkeld worden. Een leuke activiteit voor jong en oud.

Kijk voor alle informatie over deze activiteiten én andere activiteiten op www.nachtvandenacht.nl

Mag het licht uit?

Het is ’s nachts al lang niet meer écht donker. Bedrijfspanden en overheidsgebouwen houden vaak de lichten aan uit veiligheidsoverweging of als reclame. Dit heeft een negatieve invloed op bijvoorbeeld nachtvlinders en trekvogels, en het is -zeker nu- natuurlijk zonde van de energie. Het ’s nachts verlichten van panden is ook nog eens onnodig de veiligheid. In de praktijk blijkt juist dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken en dat licht op sensors (die aangaan bij beweging) een afschrikkende werking hebben. In de aanloop naar de Nacht van de Nacht roepen we overheden en bedrijven dan ook op om de lichten uit te doen.