De Overijsselse Vecht

0
54
De Overijsselse Vecht

VECHTDAL – Een fietsroute van ongeveer 245 kilometer lang tussen Zwolle en de bron van de Vecht in Darfeld. Volgens veel toeristische websites een geweldige ervaring. Maar klopt dit wel. Ik heb de afgelopen zomer de hele route gevolgd en mensen gevraagd (fietsers en wandelaars) naar hun ervaring.

Los van de ervaringen van mensen heb ik met veel moeite zoveel mogelijk van de Vecht bekeken en gefilmd. Voorop staat dat het bijna onmogelijk is om de Vecht van dichtbij te bekijken.  Langs de rivieren de IJssel, de Maas en Waal heb je allemaal dijken langs de rivier, het contact is er direct. De Vecht heeft dit zo goed als niet. Dus de Vecht van dichtbij bekijken (op misschien 15 km na) is met de fiets en met de voet niet mogelijk. Ik denk dat 80% van de oevers landbouwgrond is. Dus je moet via de boer toestemming vragen om iets te filmen. Wat overblijft is het water. Een plek om te vissen of om te varen? Maar de helft van de Vecht is een sloot en de andere helft zit vol met sluizen en gemalen. Vistrappen die niet werken  en veel plekken die dood zijn. Natuurlijk heb je ook de mooie kant van de rivier. Hele mooie locaties en kleuren en veel activiteiten op het water. Het is een plek van afkoeling in de hete zomers die komen.  Hoewel in het afgelopen jaar het water wel heel laag stond in de eerste gedeelte van de Vecht. In deze korte intro ziet u een aantal locaties gefotografeerd waarvan u er waarschijnlijk een paar niet kent.  De film komt eraan