OMMEN – Duurzaam energiebedrijf Pure Energie uit Enschede heeft een idee voor het realiseren van maximaal vijf moderne windmolens ten noorden van de N36 in de gemeente Ommen. De windmolens zijn beoogd in het gebied nabij het Zwarte Pad en het bestaande Windpark de Veenwieken. Het idee verkeert in een pril stadium. Pure Energie informeerde inwoners van het gebied deze week over het idee en wat de status is van het idee.

(Advertentie)
Idee voor Windpark Ondersloot

Veel duurzame elektriciteit

Pure Energie gaat uit van moderne windmolens: een ashoogte van maximaal 180 meter en een rotordiameter van maximaal 200 meter. Daarmee is de beoogde tiphoogte maximaal 280 meter. Nader onderzoek naar onder andere geluid, slagschaduw en ecologie wijst uit hoe groot de beoogde windmolens exact worden. Grotere windmolens wekken meer duurzame elektriciteit op. Als de wieken twee keer zo lang worden, wekt een windmolen vier keer zoveel op. De verwachte opbrengst van vijf beoogde windmolens samen is circa 150 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar. Daarmee kan het windpark voorzien in meer dan 40% van het totale elektriciteitsgebruik in de gehele gemeente Ommen. Het windpark kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan een energieneutrale gemeente.

Stand van zaken

Het idee voor Windpark Ondersloot verkeert in een pril stadium. Er lopen nog geen ruimtelijke procedures voor bijvoorbeeld een vergunning. Eerst moet het idee worden uitgewerkt naar een gedetailleerd plan. Hiervoor zijn onderzoeken naar bijvoorbeeld geluid, slagschaduw en ecologie benodigd. Ook gaan we uitvoerig in gesprek met de omgeving.

Pure Energie diende medio 2023 bij de provincie Overijssel een principeverzoek in. De provincie heeft als antwoord daarop aangegeven op dit moment geen formele aanvragen voor windparken in behandeling te nemen in verband met het voorbereidingsbesluit wind. De provincie probeert nu samen met de gemeente Ommen te komen tot programmeringsafspraken; afspraken die gaan over waar en hoeveel windenergie er in de gemeente kan en mag worden opgewekt. De provincie heeft al wel aangegeven dat er vanuit ruimtelijk oogpunt op dit moment op voorhand geen bezwaar is tegen Windpark Ondersloot.

Informeren omwonenden

Pure Energie heeft afgelopen week de direct omwonenden in het gebied persoonlijk bezocht en stuurt een informatiebrief naar omwonenden op wat meer afstand. Daarnaast wordt op 11 april een informatieavond gehouden voor omwonenden en andere belanghebbenden.

Ook is er een website met daarop meer informatie: www.windparkondersloot.nl. Op de website staat meer over het idee voor het windpark, de mogelijkheid voor lokaal eigendom en andere financiële voordelen die de omgeving kan hebben en hoe de omgeving mee kan denken met de verdere ontwikkeling van het windpark.

Van idee naar gedetailleerd plan

Om het windpark te kunnen bouwen, is er een omgevingsvergunning nodig. Om deze omgevingsvergunning te kunnen aanvragen, moet er een gedetailleerd plan zijn. In dat plan staat onder andere waar de windmolens komen, hoe groot ze worden en of er wordt voldaan aan de regelgeving. Graag betrekt Pure Energie inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven bij de verdere ontwikkeling van het windpark. Dit kan bijvoorbeeld met een zogenaamde omgevingsraad. Daaraan kunnen inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties meedoen. In de omgevingsraad worden ruimtelijke onderzoeken besproken, vragen beantwoord en waar mogelijk worden de aandachtspunten van de omgeving meegenomen bij het verder vormgeven van het plan.

Financiële voordelen voor de omgeving

Ook zijn er financiële voordelen voor de omgeving. Er is ruimte voor 50% lokaal eigendom binnen Windpark Ondersloot, conform de afspraken die hierover in het landelijk Klimaatakkoord gemaakt zijn. In de vorm van bijvoorbeeld een lokale energiecoöperatie kan dit verder worden vormgegeven. De omgeving kan zo mede-eigenaar worden van het windpark en leden kunnen rendement op hun investeringen ontvangen. Daarnaast komt er een omgevingsfonds, waarin een deel van de opbrengst van het windpark beschikbaar komt voor de omgeving. Ook kunnen omwonenden van het windpark tegen een vast laag tarief stroom afnemen.

Website en nieuwsbrief

Op de website www.windparkondersloot.nl staat meer informatie. Ook kan iedereen die wil zich daar aanmelden voor de nieuwsbrief over het windpark. De initiatiefnemers zijn verder bereikbaar via [email protected].

Over Pure Energie

Pure Energie is een duurzaam energiebedrijf uit Enschede (pure-energie.nl). Al meer dan 25 jaar werkt het bedrijf aan de verduurzaming van Nederland door zelf windmolens en zonneparken te realiseren. Iedereen, zowel particulier als bedrijf, kan de groene stroom uit deze windmolens en zonneparken afnemen door klant te worden. Pure Energie heeft kennis van alle facetten: van locatieonderzoek, planologische procedure en omgevingsproces tot bouw en beheer van de windmolens en het leveren van de groene stroom.

Share.